Jeśli chodzi o grillowanie, jestem stronniczy. Grille gazowe są świetne, ale nic nie może się równać z grillem na węgiel lub drewno, nieodparty, dymny smak. Przetestowałem 10 najlepszych grilli, dzięki czemu zdobyłem duże doświadczenie.
1.) JAK DŁUGO WYTRZYMA DREWNO
Węgiel pali się przez 1-2 godziny. Jednak ważniejsze jest okno czasowe potrzebne do gotowania różnych rodzajów żywności. Możemy podgrzewać w nim dodatki przez około dwie godziny, ale nadaje się tylko do smażenia steku lub kurczaka przez około 30 minut. Hamburgera i kurczaka można grillować przez około godzinę.
Średnio partia węgla drzewnego wystarcza na 1-2 godziny i zapewnia wystarczającą ilość ciepła do ugotowania większości posiłków. Jeśli chcemy gotować, co trwa dłużej niż 1-2 godziny, będziemy potrzebować więcej węgla drzewnego. Worek węgla możemy zużyć co dwie godziny, więc należy zaopatrzyć się w niego na tyle godzin, ile uznamy za potrzebne.
2.) JAK DŁUŻEJ UŻYWAĆ WĘGLA?
Po rozpaleniu węgla drzewnego należy zamknąć pokrywę grilla, ale otworzyć otwory wentylacyjne. Wszyscy znamy podstawową fizykę mówiącą, że ogień potrzebuje powietrza, aby się palić, ale zbyt dużo powietrza oznacza, że ogień będzie palił się zbyt szybko i wygaśnie, zanim naprawdę się rozpali. Ponadto wiatr utrudnia palenie grilla. Choć wydaje się, że wietrzny dzień pomaga pożarowi – im więcej powietrza, tym lepiej – jest większe prawdopodobieństwo, że ogień ugasi.
Do grilla można także włożyć drewno do wędzenia. Palacz może przenieść grillowanie na wyższy poziom, ponieważ nadaje on wszelkiego rodzaju potrawom apetyczny smak, którego nie da się stworzyć nigdzie indziej. A co najważniejsze, może zastąpić część węgla, dodając paliwa i smaku, oszczędzając węgiel na dłuższą metę.
Jeśli chcemy, aby węgiel drzewny przetrwał dłużej, możemy wypróbować kilka technik. Jedną z metod jest utworzenie dwustrefowego ognia poprzez przeniesienie rozżarzonych węgli na jedną stronę grilla i pozostawienie drugiej strony pustej. Dzięki temu żywność może być gotowana na pośrednim ogniu, co pomaga zaoszczędzić emisję dwutlenku węgla. Kolejną wskazówką jest to, aby pokrywa grilla była jak najbardziej zamknięta, ponieważ pomoże to utrzymać ciepło i zapobiegnie zbyt szybkiemu spalaniu się węgla drzewnego.
3.) CO ZROBIĆ, JEŚLI WĘGIEL ZBYT SZYBKO się wypala?
Jeśli węgiel zbyt szybko się wypala, oznacza to, że używasz płynu do zapalniczek lub węgla zapałkowego. Moja najlepsza rada jest taka, aby unikać ich używania. Możesz zatrzymać problem zanim się zacznie, pozbywając się go podczas grillowania. Nie oznacza to, że materiały te nie nadają się do grillowania, ale radzą sobie zbyt dobrze, ponieważ spalają się zbyt szybko.
Jeśli przesadzimy z ich wykorzystaniem, ok. Możemy uzyskać tylko 20 minut czasu gotowania. Nie pomaga to jednak, gdy jesteś w trakcie grillowania. Jeśli węgiel drzewny ostygnie zbyt szybko w trakcie grillowania, zamknij pokrywę i zamknij jak najściślej otwory wentylacyjne. Zmniejsza to przepływ powietrza i wydłuża czas spalania. Grill nie nagrzeje się, ale spowolni chłodzenie.
Kiedy węgiel ostygnie, wystarczy dodać jeszcze trochę. Warto używać mniejszych kawałków, gdyż łatwiej je przesypać przez ruszt na rozpalony żar. Można także użyć szczypty zrębków lub pelletu drzewnego. Palą się znacznie szybciej niż węgiel drzewny, więc trzeba je uzupełniać, ale przynajmniej podtrzymują ogień.
Źródło:
https://www.homesandgardens.com